کی بازار- چندین راه برای پاک کردن یک دایرکتوری در لینوکس وجود دارد. یا میتوانید این کار را به صورت گرافیکی از محیط دسکتاپ خود یا مستقیماً با خط فرمان انجام دهید. هر دو روش مؤثر خواهد بود. در ادامه با ما همراه شوید تا گام به گام شما را در انجام این روشها هدایت کنیم.
متود گرافیکی برای حذف دایرکتوری در لینوکس
هر محیط دسکتاپی (و فایل منیجری) با هم فرق دارد. این مقاله مراحل را با استفاده از Budgie با یک Nemo بعنوان منیجر پیش میرود اما این پروسه با هر دسکتاپی تقریباً یکسان است.
فایل منیجر خود را باز کرده و لوکیشین دایرکتوری که میخواهید پاک کنید را جستجو کنید. وقتی پیدایش کردید روی آن دایرکتوری راستکلیک کرده تا منوی اقدامات موجود باز شود. بسته به محیط شاید هم Delete و هم Move to Trash را ببینید و شاید هم فقط Move to Trash را. همیشه بردن دایرکتوری به سطل آشغال امنترین حرکت است زیرا میتوانید در صورت مرتکب شدن اشتباه آن را دوباره احیا کنید. روی گزینه Move to Trash روی منوی خود کلیک کنید.
فایل منیجر برخی اوقات از شما میپرسد آیا واقعاً میخواهید فولدر را پاک کنید یا نه. خواسته خود را تأیید کنید. دایرکتوری از موقعیت مکانی فعلی خود انتقال داده خواهد شد و در عوض در فولدر سطل آشغال ظاهر خواهد گشت. فقط یک گام مانده تا تماماً آن دایرکتوری را نیست و نابود کنید!
اگر کاملاً مطمئن هستید که به دایرکتوری که پاک کردید نیاز ندارید سطل آشغال را باز کنید. اگر چیزی نیست که بدان نیاز داشته باشید میتوانید یا روی خود فولدر راست کلیک کرده و یا برای همیشه پاکش کنید و یا روی فضای خالی دایرکتوری کلیک کنید تا منویی با گزینه خالی کردن سطل آشغال برایتان باز شود. در نمو، یک دکمه کارامد Empty Trash وجود دارد درست در گوشه بالا سمت راست پنجره. هر کدام را که ترجیح میدهید انجام دهید. یادتان باشد هیچ راهی برای بازگشتبه مرحله قبل عمل وجود ندارد. دایرکتوری دیگر برنخواهد گشت.
استفاده از خط فرمان برای پاک کردن دایرکتوری در لینوکس
برای پاک کردن دایرکتوری از خط فرمان حتی راه مستقیمتری هم وجود دارد. فرمان rm را میتوان برای پاک کردن هم فایلها و هم دایرکتوریها استفاده کرد. این بعنوان متودی که به شما کنترل بیشتری برای سیستم حذف میدهد بسیار کارامد است. متود مذکور همچنین ابزاری خواهد بود برای پاک کردن هر چیزی زمان غیردسترس بودن فایل منیجر. برای توضیح کامل کاراییهای این فرمان باید ترمینالی باز شود و برای تست فرمانهای مختلف جایی امن جستجو گردد. دایرکتوری Documents داخل فولدر خانگی شما باید جای خوبی باشد.
cd ~/Documents
~ سمبلی است که نشاندهنده هوم دایرکتوری شماست.
بگذارید با استفاده از mkdir Test فولدری را بسازیم. میتوانید با استفاده از rm Test این فولدر کوته عمر را پاک کنید.
کار نکرد، نه؟
گرچه دستورالعمل rm کارایی این فرمان را «حذف فایلها یا دایرکتوریها» شرح میدهد اما یک هشدار وجود دارد: این فرمان به خودی خود توان حذف دایرکتوریها را ندارد. باید برای حذف دایرکتوریها فرمان را با استفاده از فلگ –r در حالت بازگشتی اجرا کنید. دایرکتوریها اغلب خانههایی هستند برای سایر فایلهای کوچک که همین وجود فلگ را الزامی میکند. پیش از خوشحالی بابت این کشف کوچک مهم است اشاره کنیم که برخی از توزیعهای لینوکس پیش از حذف دایرکتوری به شما دستور میدهد. از انجایی که مطمئنیم میخواهیم از دایرکتوری Test خلاص شویم باید از فلگ –f استفاده کنیم؛ فلگی که حذف را اجباری میکند اما دستوری به شما داده نمیشود. فرمان آخر باید این چنین باشد:
rm -rf Test
این را باری دیگر امتحان کنید، چند فایل را در Test بگذارید. میتوانید با فایلمنیجر خود این کار را به آسانی انجام دهید اما چون از قبل در ترمینال بودهاید چرا کمی با چند فرمان که بعدها به کارتان میآید بازی نکنید؟
mkdir Test
cd Test
touch file1.txt file2.txt file3.txt file4.txt
cd ..
rm -rf Test
شاید به نظر پیچیده بیاید اما کاری که کردید را خیلی راحت میشود توضیح داد. ابتدا دایرکتوری ساختید به نام Test. سپس به پوسته خود دستور دادید آن به دایرکتوری انتقال داده شود و چهار فایل بسازد. .. بعد از cd دستور داد پوسته به مادر خود Test بازگردد. فرمان آخر که تایپ کردید حذف اجباری بازگشتی Test را انجام داد (همچنین هر فایلی داخل آن). برای همین است فلگ –r موقع حذف دایرکتوریها لازم است.
قابلیتها بیشتر از اینهاست
بیشتر از همه فلگهای –r و –f در rm موقع تایپ فرمان در ترمینال به کارتان خواهند آمد. در زیر چند فلگ مفید دیگر را هم آوردهایم:
-i: برای هر حذف فایل به شما دستور میدهد. موقع حذف بازگشتی فولدر حاوی فایلهایی که شاید اهمیت آن یادتان بوده و شاید هم نه مفید است. وقتی میخواهید حذف را تأیید کنید y را موقع پرامپت شدن تایپ کنید. اگر میخواهید آن فایل را نگه دارید n را تایپ کنید. نگه داشتن یک فایل در طول حذف بازگشتی شاید پروسه حذف را متوقف سازد. مثال:
rm -ri /home/user/Database.
-d: تنها زمانی دایرکتوری را حذف میکند که خالی باشد. وقتی بخواهید فولدرهایی را که هرگز زحمت پر کردنشان را نکشیدید پاک کنید این فلگ حسابی به کارتان میآید. مخصوصاً وقتی میخواهید اسکریپتی را بنویسید که همه فولدرهای خالی را در یک بخش خاص از درایو شما پاک میکند. اگر هم فقط در ترمینال پیامهایی را صادر میکنید این فلگ خیلی هم مؤثر نخواهد بود. برای مثال:
rm -d /home/user/Database/UID01
-v: در حالت درازنویس rm را اجرا میکند. این فلگ به شما کمک میکند مسائل را عیبیابی کنید. اگر چیزی سر جایش نبود باید چنین پروسهای را طی کنید:
نمونه:
rm -rv /home/user/Database
--version: به شما میگوید چه نسخه از rm را دارید اجرا میکنید. شاید هرگز نیازی پیدا نکردید از این فلگ استفاده کنید اما بالاخره محض احتیاط اینجا هست تا از آن کمک بگیرید.
سوالات پرتکرار
اگر «انکار مجوز» را دریافت کردم چه کار کنم؟
اگر موقع حذف چیزی با بخش مجوزها مشکل پیدا کدید ابتدا مطمئن شوید سعی ندارید چیزی لازم برای سیستم خود را پاک کنید. وقتی مطمئن شدید به ترمینال خود رفته و پیش از فرمان rm تایپ کنی sudo. این باید هر محدودیت مجوز را دور بزند.
آیا rm امن است؟
هم بله هم خیر. فرمان rm تنها فرمان حذف است. ازتان نمیپرسد آیا فایلها و دایرکتوریهایی که دارید حذف میکنید حساسند یا خیر. مادامیکه مطمئنید دارید چیزی را که باید، پاک میکنید برایتان خطری نخواهد داشت.
میتوانم rm یا rmdir را در سایر سیستمعاملها استفاده کنم؟
این تماماً به سیستم عامل بستگی دارد. فرمان rm برای مکاواس بسیار به فرمان rm لینوکس دارد که خوب با توجه به اینکه هر دو زمانی UNIX بودند تعجبی هم ندارد.
منبع: کی بازار (فروشگاه آنلاین نرم افزارهای اورجینال)، با دریافت انواع لایسنسهای معتبر از تامینکنندگان جهانی این امکان را برای تمام کاربران فراهم آورده است تا در چند ثانیه، از خدماتی بینالمللی لذت ببرند. در کی بازار امکان خرید لایسنسهای اورجینال نرم افزارهای کاربردی و امنیتی(ویندوز اورجینال، آفیس اورجینال، آنتی ویروس اورجینال، آنتی ویروس کسپرسکی، آنتی ویروس پادویش و آنتی ویروس نود 32) بصورت ارسال آنی فراهم آمده است.