کی بازار- اگر درایو یواسبیتان خراب است شاید فرمت کردن آن بهترین روش برای برگرداندنش به حالت اولیه است. حتی اگر درایو شما سالم هم باشد شاید هنوز باید فرمتش کنید تا از شر محتوای آن خلاص شوید. در ادامه با ما همراه شوید تا راههایی را معرفی کنیم که میتوانید روی ویندوز 10 درایو یواسبی را فرمت کنید.
از چه فایل سیستمی باید استفاده کرد؟
پیش از فرمت کردن درایو USB خود باید ابتدا به این فکر کنید که باید از چه فایل سیستمی استفاده نمایید. فایلسیستمها روشهای سادهای هستند برای ساماندهی دادهها روی دستگاه ذخیرهسازی (مانند هارددرایوها یا کارتهای اسدی) و پشتیبانیِ فایلسیستمهای مختلف بسته به سیستمعاملی که دارید متغیر است. ویندوز 10 وقتی صحبت از فرمت کردن درایو یواسبی میشود سه گزینه فایل سیستم ارائه میدهد: FAT32، NTFS و exFAT. در ادامه این مطلب به مزایا و معایب هر فایلسیستم پرداختهایم:
Fat 32
مزایا:
- سازگار با همه سیستم عاملهای اصلی
- کارکرد مموری کمتر
معایب:
- نمیتواند فایلهای تکی بزرگتر از 4 گیگ را مدیریت کند.
- سایز محدود پارتیشنبندی (تا سقف 32 گیگ)
مناسب برای:
- دستگاههای ذخیرهسازی پرتابل مانند فلش درایوهای یواسبی
- دستگاههایی که نیاز دارند به انواع سیستمعاملها متصل شوند
NTFS
مزایا:
- میتواند پارتیشنهای بزرگتر از 32 گیگ را بسازد
- میتواند فایلهای بزرگتر از 4 گیگ را بخواند/بنویسد
- از رمزگذاری فایل در لحظه (on the fly)پشتیبانی میکند
معایب:
- سازگارپذیری محدود بین پلتفرمها
مناسب برای:
- هارد درایوهای داخلی
- درایوهای ویندوز سیستم
exFAT
مزایا:
- سایز فایل و پارتیشن نامحدود ارائه میدهد
معایب:
- شاید نیاز باشد برای دریافت سازگارپذیری exFAT روی لینوکس درایورها را نصب کنید
مناسب برای:
- هارد درایوهای خارجی
- فلش درایوها، در صورتی که میخواهید با فایلهایی بزرگتر از 4 گیگ کار کنید
اکنون بیایید نگاهی بیاندازیم به روشهایی که میتوانید روی ویندوز 10 درایو یواسبی خود را فرمت کنید.
متود 1: فرمت درایو یواسبی با استفاده از فایل اکسپلورر
محبوبترین روش برای فرمت کردن دستگاه ذخیره و مسلماً یکی از سادهترینها مستقیماً از طریق Windows File Explorer است. این پروسه برای هر دو دستگاه ذخیرهسازی داخلی و خارجی یکی است.
برای فرمت کردن درایو یواسبی با این متود:
- روی آن در یک پنجرهی File Explorer راستکلیک کرده و Format… را در منوی که پاپآپ میشود انتخاب نمایید.
- فایلسیستمی را که تصمیم گرفتهاید آن را روی دستگاه خود استفاده کنید انتخاب نمایید.
- اندازه واحد تخصیص[1] را که دوست دارید استفاده کنید انتخاب نمایید. اگر تصمیم دارید فایلهای بزرگ را ذخیره کنید، راندمان اجرایی را ارتقا داده و از پراکندگی بکاهید ارزشهای بالاتر بهترند. با این حال، اینها هم فضا را هدر میدهن. در نظر داشته باشید که بیشتر دستگاهها سایز واحد تخصیص بهینهای دارند پس پیشنهاد میدهیم ارزش پیشفرض را انتخاب کنید. همچنین شایان ذکر است که بیشتر رسانههای ذخیرهسازیِ امروزی روی ارزش 4096 تنظیم شدهاند.
- در فیلد، زیر برچسب Volume نامی را برای درایو یواسبی خود وارد کنید.
- اگر داده حساسی که بخواهید پاک کنید نگه نداشتید و اگر مطمئنید درایو یواسبی شما درست کار میکند Quick Format را همینطور فعالسازیشده ترک کنید. یک Quick Format دستگاه را «خالی» علامتگذاری مnot empty به یکند اما در واقع محتواهای آن را پاک نمیکند. این در واقع معادل سوئیچ کردن از not empty به empty است. فرمت کامل زمان بیشتری میبرد و در مورد هارد دیسک درایوهای خارجی چند ترابایتی حتی ممکن است روزها به طول بیانجامد. با این حال، بیت به بیت محل ذخیرهسازی پر میشود. دلیلش هم حصول اطمینان از این است که هیچ بخش بدی وجود ندارد و همهچیز دارد طبق روال پیش میرود.
- روی Start to format your USB drive کلیک کنید.
متود 2: فرمت درایو یواسبی با استفاده از خط فرمان
اگر –بنا به هر دلیلی- ویندوز letter را به درایو یواسبی شما اختصاص نداد و یا فایلسیستمش خراب بود شاید در فایل اکسپلورر نتوانید آن را پیدا کنید. خوشبختانه، فرمت آن از اپ Disk Management به طور مشابهی آسان است.
- برای دسترسی به منوی سریع ادمینِ ویندوز 10 دو دکمه Win + X را فشار دهید. Disk Management را انتخاب کنید. به طور جایگزین میتوانید آن را پیدا نموده و با فشار دادن کلید Win و بعد تایپ کردن اسمش آن را از منوی استارت اجرا کنید.
- Disk Management به شما فهرستی خواهد داد از همه دستگاههای ذخیره و پارتیشنهایشان. اگر دستگاه شما درست کار کند یک یا دو پارتیشن را به صورت فهرستشده داخلش خواهید دید. شما میتوانید آنها را به صورت جداگانه فرمت کنید. به طور جایگزین اگر تمایل دارید آنها را برداشته و از همه فضای درایو خود به عوان یک بلوک مجاور استفاده کنید روی هر یک از آنها کلیک کرده و Remove Volume را بزنید تا دیگری هیچیک باقی نماند.
- اگر فضای درایو یواسبی شما به صورت تخصیص نیافته ارائه شد، رویش راستکلیک کرده و ولوم جدید بسازید. ویندوز 10 چندین گزینه ارائه میدهد اما در 99 درصد موارد شما Simple Volume را انتخاب میکنید.
- مراحل New Simple Volume Wizard را دنبال کرده تا پارتیشن ساخته و بعد آن را فرمت کنید.
- اگر میخواهید بیش از یک پارتیشن در درایو یواسبی خود بسازید میتوانید سایز ولوم کوچکتری را برای آنی که اجالتاً دارید درست میکنید وارد نمایید. این کار روی درایو شما فضای خالی خواهد گذاشت و همین به شما اجازه میدهد تا برای ساخت پارتیشنهای بیشتر در آینده پروسه را تکرار کنید.
- شما این گزینه را در اختیار دارید که به پارتیشنی که دارید مستقیماً از این ویزارد میسازید یک letter drive اختصاص دهید. همچنین میتوانید آن را در یک فولدر خالی NTFS جای دهید و یا از اختصاص دادن letter drive به طور کلی صرف نظر کنید.
- همانطور که از File Explorer فرمت را انجام میدادید، قادر خواهید بود فایلسیستم و سایز واحد تخصیص را انتخاب نمایید، برچسب ولوم وارد کنید و تصمیم بگیرد آیا قرار است فرمت سریع انجام شود یا خیر.
- پیش از فرمت اصلی، New Simple Volume Wizard خلاصهای از انتخابهای شما را ارائه خواهد داد. روی Finish کلیک کرده تا آنها را پذیرفته و در درایو یواسبی شما فرمت کند.
- با این حال، اگر درایو شما تا الان هم حاوی یک یا چند پارتیشن بوده که میخواهید بدون اعمال هیچ تغییری رویشان فرمت کنید این پروسه حتی سادهتر نیز خواهد شد. همزمان که در اپ Disk Management هستید، روی پارتیشنی که میخواهید فرمت کنید کلیک کرده و آن گزینه را از منویی که پاپآپ میشود فرمت کنید (منظورمان گزینهی Format… است).
- داخل فیلد برچسب ولوم برای پارتیشن نامی وارد کنید. درست مانند رویکردهای قبلی یک فایلسیستم و سایز واحد تخصیص انتخاب کنید و مشخص کنید میخواهید فرمت سریع باشد یا خیر. روی OK کلیک کنید تا درایو یواسبی شما فرمت شود.
متود 3: فرمت درایو یواسبی از طریق خط فرمان
اگر خط فرمان را ترجیح میدهید میتوانید با فرمان diskpart در پاورشل درایو یواسبی را فرمت کنید. این ابزار در اصل معادل خط فرمان اپ Disk Management است که در بخش قبلی بدان پرداختیم.
- Win + X را فشار دهید و Windows PowerShell (ادمین) را انتخاب نمایید. سپس diskpart را تایپ کرده و Enter را فشار دهید.
- فرمان زیر را برای مشاهده درایوهای فعال روی دستگاه خود تایپ نماید:
list disk
- از فرمان select برای انتخاب درایو یواسبی خود استفاده کنید (با اعلام شماره دیسک آن از فرمان قبلی). disk 1 را با آنی که با درایو یواسبی شما مطابقت دارد عوض کنید.
select disk 1
- برای شروعی تازه محتواهای درایو یواسبی خود را پاک کنید:
Clean
- با دو فرمان زیر یک پارتیشن ساخته و فعالسازی کنید.
create partition primary
active
- برای اجرای فرمت سریع روی پارتیشنی که به تازگی با استفاده از فایلسیستم NTFS و برچسب MTE ساختهاید از فرمان زیر استفاده کنید:
format fs=ntfs label="MTE" quick
- در آخر با این فرمان به درایو خود letter را اختصاص دهید:
Assign
فرمت با ابزارهای مدرن پاورشل
- پاورشل را با مزایای ادمین کلید بزنید. آنجا فرمان زیر را تایپ کنید تا فهرستی مشاهده کنید از دستگاههای ذخیره کانکتد خود:
Get-Disk
- پرونده خود ما بدینصورت بود که Get-Disk در گزارشش یواسبی فلش درایور ما را درایو شماره 1 گزارش داد. آن شماره را با آنی که با هارد درایو خودتان مطابقت دارد عوض کنید.
Clear-Disk -Number 1 –RemoveData
- وقتی ازتان پرسیدند مطمئنید میخواهید این اقدام را انجام دهید جواب مثبت دهید (با تایپ Y و وارد کردن گزینه ENTER).
- این کار را با ساخت پارتیشن جدید، تنظیمش روی حالت فعال و اختصاص دادن یک DRIVE LETTER به آن ادامه دهید:
New-Partition -DiskNumber 1 -UseMaximumSize -IsActive -DriveLettter F
- در آخر با استفاده از فرمان Format-Volume پارتیشن خود را با فایلسیستم و برچسب مورد نظر خود فرمت کنید. فرمت آنی که برای letter F با فایلسیستم FAT32 و برچسب FlashDrive نقشهسازی شده است چنین ظاهری خواهد داشت:
Format-Volume -DriveLetter F -FileSystem FAT32 -NewFileSystemLabel FlashDrive
[1] allocation unit size
منبع: کی بازار (فروشگاه آنلاین نرم افزارهای اورجینال)، با دریافت انواع لایسنسهای معتبر از تامینکنندگان جهانی این امکان را برای تمام کاربران فراهم آورده است تا در چند ثانیه، از خدماتی بینالمللی لذت ببرند. در کی بازار امکان خرید لایسنسهای اورجینال نرم افزارهای کاربردی و امنیتی(ویندوز اورجینال، آفیس اورجینال، آنتی ویروس اورجینال، آنتی ویروس کسپرسکی، آنتی ویروس پادویش و آنتی ویروس نود 32) بصورت ارسال آنی فراهم آمده است.