کی بازار- رزبری پای به عنوان یکی از محبوب‌ترین رایانه‌های تک‌برد موجود در بازار، در خانه‌ی بیشترِ کاربران لینوکسی پیدا می‌شود. فرقی ندارد مخصوص کاربردهای سرور خانگی‌اش است یا کامپیوتر کودکان؛ در هر صورت شما با آموختن لینوکس یا برخی مهارت‌های دیگر می‌توانید به نحوی از Pi استفاده کنید. ما با توجه به محبوبیتش در قالب سرور خانگی قرار است در ادامه به شما نشان دهیم چطور می‌شود برای ساخت یک سرور خانگی بی‌نظیر روی رزبری پای خود CentOS نصب کنید.

دریافت تصویر CentOS

تصاویر خاص Raspberry Pi از پروژه CentOS کمی در صفحه‌ی دانلودها پنهان می‌شود. برای داشتن بهترین تجربه توصیه ما به شما این است که از CentOS 7 استفاده کنید. از هوم پیج CentOS روی گزینه CentOS Linux کلیک کنید.

روی (2003) 7 کلیک کنید. این شماره نسخه ممکن است به مرور زمان تغییر کند.

در صفحه آینه[1] نزدیک‌ترین آینه به خود را انتخاب کنید و بعد خواهید دید که فهرستی از گزینه‌ها در اختیارتان قرار خواهد گرفت. چندتایی گزینه مهم وجود دارند که به این پروژه مربوط می‌شوند: (تا زمان نگارش این مقاله تعداد این گزینه‌ها 4 بوده است که همگی رزبری‌پای را در نام خود گنجانده‌اند). ما در این مقاله آموزشی آنی را انتخاب کرده‌ایم که عنوانش RaspberryPi-Minimal-4 است. این گزینه را روی Raspberry Pi 4b نصب می‌کنیم. مطمئن شوید آن گزینه مناسب‌ترین، برای مورد شما باشد.



فلش کردن کارت‌ اس‌دی‌تان

برای بیشتر کاربران، Balena Etcher شاید بهترین انتخاب برای فلش کردن کارت‌های اس‌دی رزبری پای شما باشد. یکی از اجزای کلیدی این است که مستقیماً از آرشیوهای xzip -که برای بیشترِ تصاویر Raspberry Pi دانلود می‌کنید- فلش خواهد شد. پروسه فلشینگ آسان است. برنامه را باز کرده، فایل منبع (در این مورد منظور آرشیو CentOS است) و پورت کارت اس‌دی را انتخاب نموده و روی گزینه Start Flashing کلیک کنید.

این کار زمان زیادی از شما نخواهد گرفت. سپس می‌توانید روی Pi خود کارت اس‌دی‌تان را بوت کنید.

بوت کردن CentOS روی Raspberry Pi

با این تصاویر، رسیدن به خط فرمان باید به راحتیِ روشن کردن آن باشد. اگر توانستید نسخه KDE یا GNOME را نصب کنید، مستقیماً با اسکرین لاگین مواجه خواهید شد.

اطلاعات محرمانه‌ی لاگین پیش‌فرض:

  •         نام‌ کاربری: روت
  •         پسورد: centos

یادداشت مهم:

پسورد روت را تغییر داده و فوراً برای خود کاربر غیر روت بسازید.

اگر این کار را انجام دادید، شانس این وجود دارد که کسی (منظر هکر است) از این ماجرا باخبر شده و با دسترسی روت به سیستم شما وارد شود.

این اصلاً خوب نیست. فرمان‌های ساخت کاربر جدید به شرح زیر است:

تغییر پسورد روت: passwd

ساخت کاربری جدید:

useradd USERNAME -G wheel -p PASSWORD

پسورد و نام کاربری مخصوص به خود را جایگزین کنید. این فرمان در گروه wheel یا sudo کاربری را خواهد ساخت و به شما اجازه خواهد داد تا تماماً سوئیچ کاربر داشته باشید و جلوی لاگین در قالب روت را نیز بگیرید. وقتی این کار را انجام می‌دهید مطمئن شوید برای سوئیچ کاربران به کاربر تازه‌ساخته‌شده‌تان از فرمان su استفاده کنید.

su USERNAME

نام کاربری را که تازه ساخته‌اید جایگزین کنید. از آنجا، با آپدیت فرمان زیر مطمئن شوید بسته‌هایتان به روز هستند:

sudo yum update –y

نصب محیط گرافیکی دسکتاپ

این یکی از ساده‌ترین بخش‌هاست. شما می‌توانید با فرمان زیر گروه‌های نرم‌افزاری موجود را مشاهده کنید:

yum grouplist

انتخاب کنید که کدام را دوست دارید نصب کنید. ما در این مقاله GNOME را نصب می‌کنیم اما KDE Plasma نیز موجود می‌باشد.

sudo yum groupinstall "GNOME Desktop"

ظاهراً این بدین بستگی دارد که از کدام رزبری پای استفاده می‌کنید. ما روی Pi 4b نتوانستیم GUI را اجرا کنیم؛ هرچند که اعلام می‌شد در حال اجراست.

حال که نحوه‌ی نصب CentOS را روی رزبری پای آموختید، می‌توانید سرور IRC ساخته یا پروکسی تور یا پل وای‌فای راه‌اندازی کنید. ساده‌ترین آن‌ها ساخت یک سرور وب شخصی است.

 

[1] mirror page

 

 

منبع: کی بازار (فروشگاه آنلاین نرم افزارهای اورجینال)، با دریافت انواع لایسنس‌های معتبر از تامین‌کنندگان جهانی این امکان را برای تمام کاربران فراهم آورده است تا در چند ثانیه، از خدماتی بین‌المللی لذت ببرند. در کی بازار امکان خرید لایسنس‌های اورجینال نرم افزار‌های کاربردی و امنیتی(ویندوز اورجینال، آفیس اورجینال، آنتی ویروس اورجینال، آنتی ویروس کسپرسکی، آنتی ویروس پادویش و آنتی ویروس نود 32) بصورت ارسال آنی فراهم آمده است.