کی بازار- بعد از سالها استفاده از ویندوز بالاخره از آن خسته شدید و دلتان میخواهد حالا تنوعی بدهید و لینوکس را امتحان کنید؟ البته این را هم بگوییم که لینوکس از طریق توزیعهای مختلفی عرضه میشود و شما باید از بین آنها یکی را انتخاب کنید. آیا قادرید همهی کارهایی را که در ویندوز انجام میدادید در لینوکس هم انجام دهید؟ در ادامه با ما همراه شوید تا توضیح دهیم چطور میشود از ویندوز به لینوکس مهاجرت کرد.
توجه: اگر هنوز تردید دارید و مطمئن نیستید باید به لینوکس سوئیچ کنید یا در همان ویندوز بمانید، سوالات متداول را بررسی کرده تا شاید جواب سوالات خود را در آنها پیدا کنید.
شروع با انتخاب توزیع لینوکس
هزاران توزیع لینوکس آن بیرون وجود دارد و شاید بررسی قابلیتهای هر یک به طور جداگانه گیجکننده باشد. برای شروع، باید از اوبونتو استفاده کنید؛ نه به خاطر اینکه کاربردش از همه آسانتر است بلکه به این خاطر که از همه محبوبتر است. به لطف میلیونها کاربری که دارد، شما براحتی میتوانید در صورت برخوردن به مشکل کمک بگیرید. اگر به دنبال دسکتاپی میگردید که هم حس و حال و هم شباهت ظاهریِ ویندوز را داشته باشد این توزیعهای لینوکسی را به شما کاربران ویندوزی پیشنهاد میدهیم. اگر هم تازه با لینوکس شروع کردهاید این توزیعهای لینوکسی برای مبتدیان عالیست.
جایگزینهای ارزشمند
جدا از اوبونتو، برخی جایگزینهای ارزشمند که میتوانید نگاهی بهشان بیاندازید اینجا هستند:
Ubuntu flavors: مخصوص هر کسی که پشتیبانی همهجانبهی اوبونتو را میخواهد اما اپها و دسکتاپ پیشفرض آن را دوست ندارد.
Mint: برای آن دسته از افرادی که توزیع کاربرپسندی را دوست دارند که از اوبونتویی پایدار به عنوان سنگبنای خود استفاده میکند.
Manjaro: توزیعی که همیشه سیستمعامل شما را به روز نگه خواهد داشت.
Manjaro: برای آنهایی که حتی پایداری و ثبات بیشتری میخواهند یا دوست دارند جلوی هر نرمافزار منبعبستهای را بگیرند.
نصب لینوکس روی پیسی
مراحل نصب لینوکس تقریباً یکسان است:
دانلود فایل ISO
ساخت فلشدرایو قابلبوت
بوت پیسیتان با فلشدرایو. شما میتوانید انتخاب کنید که دسکتاپ به طور زنده تست شود و یا دستورالعملهای نصب آن روی سیستم خود را دنبال کنید.
برای نصب، ابتدا با انتخاب هارد دیسک درایو شروع میکنیم؛ جایی که میخواهید سیستمعامل جدید خود را نصب کنید. اگر خواستید ویندوز دستنخورده باقی بماند یا خواستید دیسکی را که در آن سیستمعاملتان وجود دارد پاک کنید میتوانید پارتیشن مجزایی انتخاب نموده و آن را با لینوکس جایگزین کنید. بقیهی گزینههایی که با آنها مواجه خواهید شد سرراست هستند و نیازی به توضیح ندارند. از شما خواسته میشود زبان دلخواه رابط سیستمعامل و کیبورد همینطور موقعیت جغرافیایی (مخصوص ژئولوکیشن و همگامسازی زمانی) را انتخاب کرده و اکانت کاربری اصلی خود را با نام مستعار و رمزعبور راهاندازی نمایید.
استفاده از دسکتاپ جدیدتان
بسته به توزیع لینوکسی که استفاد میکنید محیطهای مختلف دسکتاپی هم خواهید داشت. Gnome 3 را اوبونتو استفاده میکند و این در حالیست که Linux Mint از Cinnamon استفاده میکند.
راهاندازی و سفارشیسازیِ آن
گرچه هر محیط دسکتاپی در لینوکس، تنظیمات مخصوص به خود را دارد اما همگی در مقایسه با مدلی که آپشنها در ویندوز تنظیم میشوند بهتر تنظیم شده و دستکاریشان هم آسانتر است. به بیانی دیگر، اگر بتوانید از تنظیمات ویندوز 10 سر دربیاورید پس سفارشیسازی محیط دسکتاپ لینوکس برایتان آب خوردن خواهد بود. اپ Settings را که میتوانید آن را در منوی اصلی توزیع خود پیدا کنید اجرا نموده و به گروهبندیهای آپشنهایش سری بزنید:
- تمی را انتخاب کنید.
- تصویر پشتزمینه را تغییر دهید.
- نوتیفیکیشنها را کنترل کنید.
- کاربردهای دلخواه خود را انتخاب نمایید.
- اکانتهای آنلاین را همگامسازی کنید.
- اشتراکگذاری را راه بیاندازید.
- سختافزار خود را تنظیم کنید.
اپی برای همهچیز
بسیاری از نرمافزارهایی که شاید در ویندوز استفاده کرده باید همچنین در لینوکس هم وجود دارند. با این حال برای برخی اپهای محبوب مانند مایکروسافت آفیس یا اعضای بستهی ادوبی باید به دنبال جایگزین باشید. خوشبختانه، بیشتر آنها کارکرد مشابهی دارند و خیلی هم متوجه تفاوتان نخواهید شد.
برخی از محبوبترین اپها برای کارکردهای مختلف عبارتند از:
- مرورگرها: فایرفاکس، کرومیوم، کروم، اپرا
- اینترنت/نتورکینگ: اسکایپ، Pidgin، UFW، Remina
- آنتیویروس: نیازی به آنتیویروس ندارید
- بهرهوری/اداره: LibreOffice، qOwnNotes
- صوتی/ویدیویی: VLC، Audacity، Kdenlive، Handbrake
- گرافیک/ویرایش عکس: GIMP، Darktable، Gwenview، InkScape، PencilSheep
بیشتر توزیعهای لینوکس به Software Center یا Package Manager مجهزند؛ جایی که در آنها میتوانید براحتی نرمفزار مورد نصب خود را پیدا کنید.
لینوکس هرگز پاورهاوس گیمینگ تلقی نشده است اما به لطف تلاشهای Valve اکنون به کلی مجموعه Steam دسترسی دارد. و پروژههایی چون Lutris میتوانند شما را در مدیریت تمامی گیمهایتان کمک کنند.
عشق به پایانه را یاد بگیریم
اگر هم تازهکارِ لینوکسی هستید شاید بهتر باشد از ترمینال بپرهیزید. با این حال مانند هر کس دیگری به مرور زمان آن را مهم و دوستداشتنی خواهید دانست. پیشنهاد میکنیم با اصول اولیه آن آشنا شوید. خیلی زود پی خواهید برد که ابزار اولیهی شما برای تعامل با کامپیوترتان بوده و در مقایسه با GUI قدرتمندتر و متنوعتر است.
البته این هشدار را هم بدهیم که مهاجرت از ویندوز به لینوکس اعتیادآور است. شاید خیلی زود خود را در چرخهی لامتناهی توزیعها دریابید و مدام از این توزیع به توزیع دیگری کانال عوض کنید جوری که گویی دارید Pokémon بازی میکنید.
منبع: کی بازار (فروشگاه آنلاین نرم افزارهای اورجینال)، با دریافت انواع لایسنسهای معتبر از تامینکنندگان جهانی این امکان را برای تمام کاربران فراهم آورده است تا در چند ثانیه، از خدماتی بینالمللی لذت ببرند. در کی بازار امکان خرید لایسنسهای اورجینال نرم افزارهای کاربردی و امنیتی(ویندوز اورجینال، آفیس اورجینال، آنتی ویروس اورجینال، آنتی ویروس کسپرسکی، آنتی ویروس پادویش و آنتی ویروس نود 32) بصورت ارسال آنی فراهم آمده است.