کی بازار- کامپوزیتورهای دسکتاپی در این دنیای مدرن نوعی ضرورت محسوب میشوند؛ حالا دلیلش میخواهد بریدهشدن صفحه[1] باشد یا هر چیز دیگری. گرچه شاید کامپوزیتورها اغلب هزینهبردار باشند –سرعت و منابع- اما یک کامپوزیتور کوچک سراغ داریم که کارتان را راه میاندازد. اسم آن Compton است. با ما همراه باشید تا استفاده از آن را خدمتتان آموزش دهیم.
Compton که قادر است حتی روی کندترین ماشینها هم اجرا شود میتواند روند اجرای گرافیکها را روی سختافزارهای ردهپایین روان کرده یا دسکتاپ دستگاهی نو را نیز بیش از هر زمان دیگری سرعت بخشد.
برای افرادی که شاید اطلاع ندارند باید بگوییم که Compton یک کامپوزیتور بسیار سبک و مجزاست که برای کاربرد مرتبط با دسکتاپهای لینوکسی طراحی شده است. Compton بیشتر برای سختافزارهای قدیمیتر مفید واقع شده و اغلب توزیعهای سبُکی آن را استفاده میکنند که به کامپوزیتوری که دو عنصر سرعت و واکنشپذیری را پشت گوش نمیاندازند نیاز دارند. ما در این مقاله آموزشی برای سه دسکتاپ دستورالعمل تهیه کردهایم: KDE، MATE و Xfce. توجه داشته باشید که همین اصول را میتوان روی سایر دسکتاپها نیز پیاده کرد.
امید داشتیم بتوان GNOME و Cinnamon را گنجاند اما ظاهراً کامپوزیترهای آنها درونسازهای هستند و نمیتوانند جایگزین شوند.
نصب و استفاده از Compton
Compton بسیار رایج است و باید در ذخایر توزیع شما موجود باشد. در غیر این صورت، دستورالعملها روی صفحه GitHub پروژه درج میشود.
چنانچه تمایل دارید آن را برای سیستمهای مبتنی بر Debian یا Ubuntu با خط فرمان نصب کنید، فرمان زیر را وارد نمایید:
sudo apt install Compton
برای سیستمهای Fedora/Red Hat:
sudo dnf install Compton
این آموزش سه مرحله برای هر دسکتاپ را (بعد از نقطهی نصب) پوشش خواهد داد: غیرفعالسازی کامپوزیتورتان؛ امتحان کردن Compton در پوسته و افزودن آن به فهرست برنامههای اتو استارتِ دسکتاپ خود.
به جای استفاده از خود فرمان، سوئیچهایی را برای استفاده از OpenGL به جای بکاند قدیمی X Render–که عملکرد مطلوبی ارائه خواهد داد- اضافه خواهیم کرد.
compton --vsync opengl-swc --backend glx
MATE و Xfce در مقایسه با KDE کاربرد راحتتری دارند؛ از این رو از آن شروع میکنیم و بعد به سمت موارد سختتر پیش خواهیم رفت.
MATE
هیچیک از کامپوزیتورهای MATE یا Xfce سنگین نیستند اما حس کردیم Compton در مدیریت بریدهشدن صفحه بهتر عمل میکند و دستکم به نظر میرسد از MATE یا Xfce سریعتر باشد (کاربران سرعتباز شاید چنین چیزهایی برایشان خیلی مهم باشد!).
برای غیرفعال کردن کامپوزیتور خود، روی Menu -> Preferences -> Windows کلیک کنید. این کار باعث خواهد شد تا پنجره جدیدی به نام Window Preferences برایتان باز شود. زیر تب General تیک کادری را که میگوید Enable software compositing window manager بردارید.
وقتی کامپوزیتور غیرفعال شد، پایانهای باز کرده و سعی کنید Compton اجرا شود. اگر موفقیتآمیز اجرا شد آن را با کلیک روی Menu -> Preferences -> Startup Applications به اتو استارت MATE اضافه کنید.
در پنجره جدید، روی Add بزنید. این کار حعبه دیالوگی برای وارد کردن فرمانتان باز خواهد کرد.
ابتدا، برای فرمان اسم بگذارید تا بتوانید پیدایش کنید و فرمان کامل را در فیلد Command اضافه کنید.
XFCE
Xfce در اصل همان مراحل MATE را دارد با کمی پنجرههای بیشتر برای جستوجو. با باز کردن منوی اصلی Applications و کلیک روی Settings -> Window Manager Tweaks کامپوزیتور خود را غیرفعال کنید. این کار پنجرهی جدیدی برایتان باز خواهد کرد. تب Compositor را باز کرده و تیک را از روی گزینه Enable display compositing بردارید.
چک کنید که فرمان در پایانه درست کار کند. اگر چنین بود آن را با کلیک روی Menu -> Applications -> Settings -> Session and Startup به استارتآپ خود اضافه کنید. در پنجره جدید، تب Application Autostart را باز کرده و روی دکمه Add کلیک نمایید.
در پنجره Add application، فرمان خود را نامگذاری کرده و فرمان کلی را در فیلد Command وارد کنید. Trigger را در حالت on login تنظیم کرده و روی گزینه OK بزنید.
KDE
حالا اینجاست که Compton به لحاظ عملکرد تفاوت خود را نشان میدهد. در مقایسه با کامپوزیتور بومی KDE، در سرعت و واکنشپذیری سرعت قابلتوجهی مشاهده میشود.
اکنون دسکتاپ میتواند به سرعت واکنش نشان دهد.
گیمی تحت Proton ناگهان در سرعت 60+ FPS اجرا شد، درحالیکه قبلاً در این سرعت هنگ میکرد.
بخش عملکرد را هم که کنار بگذاریم، ترفندهای بصری Compton تحت KDE (با منوهای به شدت شفافش) شگفتانگیز به نظر میرسد.
ترکیبشده با تمی تاریک، ظاهر شیشهایِ مشکیرنگی به منوها میدهد؛ چیزی که آن را به زیباترین دسکتاپهایی تبدیل میکند تا به حال استفاده کردهایم.
توجه داشته باشید که گرچه Compton به طور کلی با KDE خوب اجرا میشود، اما وقتی رزولوشنهای دسکتاپ به طور دستی از طریق System Settings تغییر داده میشوند ممکن است خراب شود. این کار باعث میشود دسکتاپتان نصف شود با کلی دکمه و ورودی که جابجا شده است. لاگاوت شدن از طریق میانبرهای کیبورد مشکل را حل کرد اما شاید بهتر باشد Compton توسط مانیتور سیستم شما پیش از تغییر رزولوشنهای دسکتاپ غیرفعال شود. همچنین این را نیز بگوییم که شما دیگر نمیتوانید برای دیدن کل دسکتاپها zoom out کنید. برای کسانی که به ندرت از چنین قابلیتی استفاده میکنند شاید این ایراد چندان به چشم نیاید اما کسانی که به این قابلیت وابستهاند Compton ابداً گزینه خوبی برایشان نخواهد بود. به طور کلی Compton نسبت به کامپوزیتور KDE پایداری بیشتری داشت خصوصاً وقتی اپها در حالت تماماسکرین رزولوشنها را تغییر میدادند (حتی گیمهای DOS که رزولوشنهای بسیار ضعیفی داشتند).
سازگار کردن Compton با KDE
برای آنکه Compton با KDE کار کند باید آمادگی بیشتری داشت. نگران نشوید، چندان هم پروسه سختی نیست. غیرفعال کردن این کامپوزیتور بسیار آسان است. تنها کافیست System SettingsKDE را باز کنید، بعد به Display and Monitor رفته، بخش Compositor را باز کنید و تیک را از روی گزینه Enable compositor on startup بردارید.
در پایانه، فرمان Compton را امتحان کرده و اگر همهچیز درست پیش رفت میتوانید ادامه دهید.
اینجاست که اوضاع کمی سخت میشود. دیالوگهای اتو استارت KDE فرمان خام Compton را با سوئیچهایش قبول نخواهد کرد، پس باید اسکرسپ سادهای درست کنید.
جای نگرانی نیست، ما قدم به قدم با شما هستیم:
ابتدا یک فایل متن جدید درست کنید. ما اسمش را میگذاریم compton-script.sh. متن زیر را در آن کپی پیست کنید:
#!/bin/bash
/usr/bin/compton --vsync opengl-swc --backend glx
فایل را ذخیره کنید و با راستکلیک کردن روی فایل و انتخاب Properties آن را قابلاجرا نمایید. تب Permissions را باز کرده و کادر Is executable را تیک بزنید.
حالا اسکریپت آمادهی استفاده است. برای افزودن آن به استارتآپتان System Settings را باز کرده و بخش Startup and Shutdown–که در آن Autostart را پیدا خواهید کرد- را انتخاب کنید. وقتی رسیدید به Autostart روی دکمه Add Script کلیک کنید و در پنجره جدید دیالوگ فایل اسکریپت را جستجو کنید. روی OK بزنید و حالا باید کارتان دیگر انجام شده باشد.
[1] screen tearing
منبع: کی بازار (فروشگاه آنلاین نرم افزارهای اورجینال)، با دریافت انواع لایسنسهای معتبر از تامینکنندگان جهانی این امکان را برای تمام کاربران فراهم آورده است تا در چند ثانیه، از خدماتی بینالمللی لذت ببرند. در کی بازار امکان خرید لایسنسهای اورجینال نرم افزارهای کاربردی و امنیتی(ویندوز اورجینال، آفیس اورجینال، آنتی ویروس اورجینال، آنتی ویروس کسپرسکی، آنتی ویروس پادویش و آنتی ویروس نود 32) بصورت ارسال آنی فراهم آمده است.