کی بازار- روشهای مختلفی وجود دارد که بتوانید منابع و سرویسهایی را مدیریت کنید که -از روی شبکهتان- هم روی سیستمتان و هم سیستمهای دیگر اجرا میشوند. از اپهای مختلف فروشنده تا SSH قدیمی استندبای در این طیف وجود دارد. با این حال روی برخی توزیعهای خاص لینوکس ابزار مبتنی بر وب بینظیری به نام کاکپیت[1] وجود دارد. کاکپیت یک اپلیکیشن وبی است که کاربردی آسان داشته و قابلبسط است. این اپلیکیشن به شما کمک میکند تا بتوانید سیستمهای لینوکسیِ مبتنی بر Red Hat خود را از جمله RHEL، CentOS و Fedora مدیریت نمایید. در ادامه با ما همراه شوید تا نحوهی مدیریت سیستم لینوکس با کاکپیت را خدمتتان توضیح دهیم.
توجه: ما در این آموزش از Fedora استفاده کردهایم اما دستورالعملها تا حدودی بین سایر توزیعها مشترک است.
نصب کاکپیت
نخست، مطمئن شوید سیستم شما به روز است. این کار را با باز کردن پایانه و تایپ کردن فرمان زیر انجام دهید:
sudo dnf update –y
وقتی این فرمان، تکمیل شد فرمان زیر را برای نصب کاکپیت از طریق مدیر بستهی DNF وارد نمایید.
sudo dnf install cockpit –y
کاکپیت همچنین بخشی است از گروه نرمافزاری Headless Management؛ بنابراین آن را از آنجا به همراه چندین ابزار دیگر که مدیریت ایستگاه کاری Fedora یا سرور را در سراسر شبکه ممکن میسازد نصب نمایید.
sudo dnf groupinstall “Headless Management” –y
به منظور دسترسی به کنسول وبی کاکپیت، مطمئن شوید گذاشتهاید کاکپیت از فایروال سرویس رد شده و آن را بالا بیاورد. برای اینکه بگذارید کاکپیت از فایروال رد شود فرمان زیر را وارد نمایید:
sudo firewall-cmd --add-service=cockpit --zone=public –permanent
حالا پیامی دریافت خواهید کرد که میگوید success. سپس، سرویس سیستم را آغاز و فعالسازی نماید. برای انجام این کار فرمان زیر را وارد نمایید.
sudo systemctl enable cockpit.socket
sudo systemctl start cockpit.socket
اکنون شما قادر خواهید بود مرورگر وبی خود را باز کرده و در میزبانی داخلی 9090 را تایپ کنید. بعد خواهید دید که کنسول وبی کاکپیت روی نمایشگر شما آمده است.
کنسول وبی کاکپیت
از اینجا، با نام کاربری و رمزعبور همیشگی لاگین کرده و حالا با نمای کلی دوستانهای آشنا خواهید شد. شما میتوانید اطلاعات مختلفی از جمله نام میزبانی برای ارتباطات شبکهای، اطلاعات سیستم، کارکرد منبع و المانهای مختلف جستوجو مشاهده نمایید. از این اطلاعات برای نگاهی داشتن به لاگها، ذخیره، اطلاعات شبکه و غیره استفاده کنید.
کلیک روی Logs شما را به سمت نمایش کلی لاگهای مختلف سیستم میبرد. اگر با برنامه خاصی یا بخشی از سختافزار روی سیستم خود مشکل داشته باشید این کار روش بسیار مؤثر خواهد بود. بعنوان مثال، اگر روی لپتاپ از Fedora استفاده میکنید و با وایفای خود مشکل دارید میتوانید روی کاکپیت صفحه Logs را چک کرده تا ببینید آیا لاگهای کرنلی از iwlwifi وجود دارد یا خیر و بعد هم نسبت به حل مشکل اقدام نمایید.
اگر روی گزینه Storage کلیک کنید به صفحهای برده خواهید شد که میتوانید در آن براحتی دستگاههای ذخیره متصل به سیستم خود را شامل هر دو درایوها SATA و CD/DVD تحت نظارت قرار دهید. صفحهی Storage کاکپیت ترکیبی مفید است از فعالیت درایو، فهرستبندی دستگاه، لاگهای ذخیره و مدیریت NFS؛ این ترکیب هیچ ابزار دیگری به طور واحد و مجزا پیدا نمیشود. شما برای مشاهده کل این اطلاعات به جای اینکه چندین تب پایانه در حال اجرا داشته باشید میتوانید فقط در کاکپیت این صفحه را بکشید.
آیتم دیگر، Networking است؛ جایی که در آن میتوانید براحتی رابطهای شبکه و فایروال خود را مدیریت کنید (از جمله روشن و خاموش کردنهای رابطهای شبکهای و تنظیم VLANها). این روش به طور خاص برای مدیریت شبکه روی سرور یا ایستگاه کار (بواسطه چندین NIC و نقشهای سرور) مفید است. با این کار شما میتوانید به سرعت و خیلی آسان همهی NICهای خود را در یک نقطهی واحد گذاشته و در کسری از ثانیه بدان دسترسی داشته باشید.
تب Accounts سادهترین روش است: شما میتوانید روی سیستم خودتان اکانتها را مدیریت کنید. چنانچه سروری دارید که چندین ادمین یا کاربر بدان دسترسی دارند و باید مجوزهایشان را مورد نظارت قرار دهید این روش بسیار به کارتان خواهد آمد.
Services یکی از پیچیدهترین تبها در کاکپیت است. شما میتوانید تمامی سرویسهای سیستم خود را از اینجا مدیریت کنید. اگر سرویسی نیاز داشت برای کار کردن چیزی روی سرور شما (libvirtd، sshd یا cups) استارت شود این روش بسیار کارا خواهد بود. بخشهای دیگری هم در تب Services وجود دارد اما شاید از حیث پیچیدگی با این مقاله هماهنگی نداشته باشد.
برای افزودن یا حذف کارایی اضافی در کاکپیت، به Applications بروید. شما میتوانید برای مدیریت ماشینهای مجازی SELinux، QEMU/KVM ماژولهایی را اضافه کنید. این باعث میشود کار کردن با چنین ابزارهایی برایتان بسیار سادهتر شود و از شر ابزارهای یادگیری پیچیده که ممکن است جلو راهتان سبز سوند نیز خلاص شوید.
Software Updates نیز صفحهی کارامدی است برای مدیریت آپدیتهای امنیت و نرمافزاری. شما میتوانید انتخاب کنید که فقط آپدیتهای امنیتی نصب شوند و یا اینکه کل آپدیتها نصب شوند (حتی میتوانید آپدیتها را روی حالت خودکار تنظیم کنید). این کار برای افرادی که سرورهای Fedora را –که یکجورهایی نیاز دارند هر از چندگاهی به روز شوند- مدیریت میکنند و البته برای آن دسته از افرادی که دوست دارند تنها فیکسهای امنیتی اعمال گشته و هیچچیزی در مورد سایر نرمافزارها تغییر نکند مزیت محسوب میشود.
Terminal آخرین تب زیر بخش Host است و کارش دادن دسترسی به شما برای نظارت بیشتر روی سیستمتان است. بعنوان مثال، اگر دارید با نرمافزار کار میکنید که ماژول کاکپیت ندارند، همچنان میتوانید بدون اینکه مجبور شوید سراغ کلاینت یا ترمینال SSH روی لوکال سیستم خود بروید آن را از رابط وبی دوستانهای مدیریت نمایید.
در آخر Dashboard را داریم؛ شما از Dashboard براحتی میتوانید کارکرد را در سراسر منابع اصلی: CPU، Memory، Network I/O و Disk I/O مشاهده نمایید. همچنین میتوانید سرورهای دیگری را نیز به این داشبورد اضافه کنید. Uou میتواند نگاه سریعی داشته باشد به داشبورد و چک کند آیا سروری در مقایسه با سایر سرورها کارکرد سیپییوی بالاتری دارد یا خیر. این کار همچنین برای سرورهای مجازی نیز کاربرد دارد.
کاکپیت روشی است ساده و کاربرپسند برای مدیریت سیستمهای لینوکستان. در کاکپیت میتوان براحتی چندین سرور لینوکس –چه فیزیکی چه مجازی- میتواند تنظیم شود و ماژولهای مختلفی نیز میتوانند برای افزایش میزان کارایی بدان اضافه گردند.
[1] Cockpit
منبع: کی بازار (فروشگاه آنلاین نرم افزارهای اورجینال)، با دریافت انواع لایسنسهای معتبر از تامینکنندگان جهانی این امکان را برای تمام کاربران فراهم آورده است تا در چند ثانیه، از خدماتی بینالمللی لذت ببرند. در کی بازار امکان خرید لایسنسهای اورجینال نرم افزارهای کاربردی و امنیتی(ویندوز اورجینال، آفیس اورجینال، آنتی ویروس اورجینال، آنتی ویروس کسپرسکی، آنتی ویروس پادویش و آنتی ویروس نود 32) بصورت ارسال آنی فراهم آمده است.