کی بازار- تا به حال شده به این فکر کنید که چطور میشود بدون استفاده از مرورگرِ وب، وبسایتی را دانلود کرد؟ باید به شما بگوییم این کار، شدنی است. با قدرت خط فرمان لینوکس هر چیزی ممکن است. چندین راه برای دانلود وبسایتها در پیسی وجود دارد اما در این مقاله قصد داریم تنها روی wget تمرکز کنیم. پس با ما همراه باشید.
Wget چیست؟
[1]Wget در حقیقت یک کارکردِ خط فرمان است برای بازیابیِ محتوا از سرورهای وبی. Wget به عنوان یک دانلودگر در نوع خود قدرتی بیبدیل دارد. Wget میتواند با چندین پروتکل همچون HTTP، HTTPS و FTP کار کند. از دیگر قابلیتهای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اجرای بیسر و صدا در پشتزمینه
- یکپارچگی با اسکریپتهای لینوکس و یا کرونجابها[2]
- اجرای چندین دانلود در آنِ واحد
- دانلودِ فایلهایی که به رمزعبور نیاز دارند
چرا wget؟
درست است که ابزارهای مختلفی قادر به اجرای فعالیتهای وبسایتی هستند اما دامنهی گستردگی wget وسیعتر از بقیه میباشد. این برنامه در واقع کاربر را با موارد زیر قادر میسازد تا بدون کمک گرفتن از یک مرورگر وبی، وبسایتی را دانلود کند:
- دانلود کپی کاملی از یک وبسایت
- دانلود فایل مشخصی از یک وبسایت
- اتوماتیزه کردن بازیابیِ فایل مورد درخواست
- دریافت داکیومنت از یک پورتال تأیید اعتبار
Wget همچنین در اثر توزیعهای لینوکس درونسازی شده است؛ بنابراین از همان اول قابلدسترسی خواهد بود و دیگر به نصبی در ادامه نیازی نیست.
اصول و مبانی wget
کار کردن با wget ساده است. ابتدا Linux Terminal را باز کنید.
وقتی پنجرهی پایانه باز شد، میتوانید wget را همانطور که در زیر نمایش داده شده است اجرا نمایید.
wget URL
به جای URL، یوآرآلِ وبسایت مورد نظر خود را وارد کنید.
برای از نو شروع کردنِ فایلی که نصفه و نیمه دانلود شده بود، از سوئیچ c- در فرمان خود استفاده کنید:
wget -c URL
برای اینکه wget شما در سکوت دانلود کند، سوئیچ q- را در فرمان اولیهی wget خود اضافه کنید.
اگر از کارکردهای مناسب گزینههای داخل wget مطمئن نیستید از این استفاده کنید:
wget –help
شما همچنین میتوانید به غیر از وبسایتها با استفاده از wget فایلها را نیز دانلود کنید. برای مثال:
wget https://example.com/file.zip
بدینترتیب، بسادگی فایل را برمیدارد و در دایرکتوری فعلی ذخیره میکند.
اگر میخواهید آن را در فایلی با نام مختلف و یا لوکیشنی متفاوت ذخیره کنید از فلگ O- استفاده کنید.
wget https://example.com/file.zip -O ~/Documents/my_downloaded_file.zip
گزینههای FTP
همانطور که پیشتر گفتیم، wget از FTP نیز پشتیبانی میکند. اگر تنها جای FTP را مشخص کنید:
wget ftp://ftp.example.com
آنوقت wget فرض میکند شما لاگینی گمنام میخواهید. از طرفی دیگر همچنین میتوانید به طور دستی چیزهایی مثل نام کاربری و رمزعبور را نیز با فلگهای زیر مشخص کنید:
- ftp-user=USER--: نام کاربری را برای لاگین مشخص میکند
- ftp-password=PASS--: رمزعبور را مشخص میکند
- no-passive-ftp--: حالتِ انتقال پسیو را غیرفعال میکند
اتمام زمانبندیها، تلاشهای مجدد و دانلودهای ناموفق
در آخر، wget چندین گزینه مربوط به مشکلات اتصال سرور و اتمام زمانبندیها دارد. شاید همهی دانلودهای ناموفق را نتواند سر و سامان دهد اما به این فلگها مشکل مربوط به سرور تا حد زیادی حل خواهد شد:
- tries=NUMBER--: تعداد دفعاتی که دانلود تلاش شده مشخص میکند
- retry-connrefused--: تلاشهای مجدد دانلود میکنند، حتی اگر کانکشن توسط سرور رد شود
- timeout=SECONDS--: تنظیمات جهانی- قبل از اتمام زمانبندیها تا چقدر باید صبر کرد
- wait=SECONDS--: بین دانلودهای موفق (اگر تکرار شوند) باید چقدر سعی کرد
چه کسانی از wget استفاده میکنند؟
شاید الان که دارید این مقاله را میخوانید با خود بگویید، «چقدر سختتر و پیچیدهتر از مرورگر وبی است» ولی هر کسی بنا بر نیازش میتواند با سهولت تمام از این برنامه استفاده کند (چه به عنوان ادمین سیستم و چه برنامه نویس). در زیر دو نمونه داریم از نحوهی استفاده از این فرمان در کل روز توسط یکی از همکارانمان (نقشها بعضاً تغییر میکند). اگر نقش، محقق امنیتی باشد کار راحتتر است چون بدینترتیب میشود فرمان را طوری برنامهزیری کرد که چندین وبسایت را به طور همزمان دانلود کند. میشود این کار را با ساخت فایل متنی (با استفاده از هر ویرایشگر متنی) انجام داد که حاوی تعدادی یوآرال در فهرست است (یک یوآرال به ازای هر خط). Wget با اجرای دستور زیر با سوئیچ i-، هر کدام از وبسایتهای داخل فهرست را دانلود خواهد کرد.
wget -i download_file_name URL
همچنین با نقش ادمین سیستم میشود داکیومنتهایی از لوکیشنهایی که با رمزعبور حفاظت میشوند بدست آورد (آن هم براحتی). شاید وقتی آفلاین هستید این روش کمکتان نکند اما با اجرای wget به شما اجازه داده میشود به سایت اعتبار بیافزایید.
wget --user=user_id --password=user_password URL
[1] برنامهای رایانهای است برای دریافت محتویات از 'کارسازهای وب و بخشی از پروژهٔ گنو است. نام این نرمافزار از World Wide Web و get مشتق شدهاست که به کار اصلی این برنامه اشاره دارد. این برنامه از دانلود توسط پروتکلهای HTTP، HTTPS و FTP که پروتکلهای متداولی در شبکههای مبتنی بر TCP/IP هستند پشتیبانی میکند.
[2] قابلیتی است در سیستم عاملهای بر مبنای یونیکس که وظیفهٔ اجرای برنامه در زمان بندیهای خاص را بر عهده دارد. کرون جاب این قابلیت را برای کاربران ایجاد میکند تا بتوانند کارها (دستورها و شل اسکریپت) به صورت زمان بندی شده و در دورههای مشخص اجرا کند.
منبع: کی بازار (فروشگاه آنلاین نرم افزارهای اورجینال)، با دریافت انواع لایسنسهای معتبر از تامینکنندگان جهانی این امکان را برای تمام کاربران فراهم آورده است تا در چند ثانیه، از خدماتی بینالمللی لذت ببرند. در کی بازار امکان خرید لایسنسهای اورجینال نرم افزارهای کاربردی و امنیتی(ویندوز اورجینال، آفیس اورجینال، آنتی ویروس اورجینال، آنتی ویروس کسپرسکی، آنتی ویروس پادویش و آنتی ویروس نود 32) بصورت ارسال آنی فراهم آمده است.