۱۳۹۸/۴/۱۲ فناوری اطلاعات

کی بازار- دمای پردازشگر کامپیوتر شما تضمین‌کننده‌ی عمر مفید و سلامتیِ آن است. از اینها گذشته، پردازشگر کامپیوتر، کانون محاسباتی است که انجام می‌شود پس باید هر کاری کرد تا سلامتش به خطر نیافتد. بهترین ایده این است که هر طور شده خنک نگهش دارید. پردازشگرهایی که داغ می‌کنند می‌توانند برای دستگاه مشکلات زیادی رقم بزنند. در حقیقت وقتی پردازشگر جوش می‌آورد خودش را به هر دری می‌زند تا خنک شود و این خنک شدن (به هر قیمتی) عواقب دارد. در موارد وخیم، این مسئله منجر به صفحه آبی مرگ (BSOD)، هنگ یا حتی خاموش/ریستارت شدنِ خودکار می‌شود. بنابراین، بهتر است هر از چندگاهی نگاهی به دمای دستگاه خود بیاندازید. این مسئله زمانی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که لپ‌تاپ خود را در شرایطی قرار می‌دهید که مستعد جوش آوردن است. برای مثال گذاشتن آن روی پتو یا تشک -وقتیکه روی تخت خود هستید. در ادامه با ما همراه شوید تا روش‌های مختلفی که می‌توان با آن‌ها دمای سی‌پی‌یو کامپیوتر را در ویندوز 10 کنترل کرد خدمتتان معرفی کنیم.

صبر کنید: اول از همه بگویید «دمای نامناسب» چقدر است؟

متأسفانه وقتی صحبت پردازشگر کامپیوتر می‌شود نمی‌توان خیلی راحت گفت فلان دما خوب است و فلان دما بد. اگر دمای مخصوص پردازشگر شخصی‌تان را جست‌وجو کردید و دیدید 30 درجه سانتی‌گراد نوشته است؛ این یعنی باید کمتر از آن باشد یا بیشتر؟ اگر می‌خواهید بدانید بالاترین دما برای سی‌پی‌یوی شما چیست به وبسایت تولیدکننده سی‌پی‌یوی خود رفته و حداکثر و حداقل دما برای آن را پیدا کنید.

 

 

اگر دما زیر چیزی شبیه به Maximum Operating Temperature یا T Case فهرست شد یعنی این همان دمایی است که باید سعی کنید همیشه وضعیت لپ‌تاپ خود را در آن نگه دارید. اگر زده بود T Junction توصیه‌ی کلی ما این است که دما را دست‌کم 30 درجه سانتی‌گراد زیرِ دمای اعلام‌شده بگذارید (در نمونه‌ی بالا سعی کردیم دما را زیر 70 درجه سانتی‌گراد نگه داریم). به هر صورت، اگر پی‌سی شما اغلب اوقات زیر این دما باشد خطری دستگاه‌تان را تهدید نخواهد کرد.

حال که محدودیت دما را می‌دانید، وقت آن رسیده است که ببینید چطور می‌شود دمای سی‌پی‌یو را در ویندوز 10 چک کرد. برای انجام این کار نیاز به برنامه‌های طرف‌سوم دارید که کمکتان خواهند کرد روند تغییر دمای پردازشگر خود را مورد ردیابی قرار دهید.

MSI Afterburner

 

 

MSI Afterburner -که خاصه برای گیمرها و همچنین آنهایی که مایلند پی‌سی‌های خود را اورکلاک[1] کنند طراحی شده است- ابزاریست عالی برای نظارت دمای پی‌سی شما. وقتی یکبار Afterburner را نصب و باز کردید باید روی صفحه‌ی اصلی‌اش نموداری را مشاهده کنید که دمای جی‌پی‌یو، سی‌پی‌یو و اطلاعات دیگری را برایتان نمایش می‌دهد. برای مرتب‌سازی مجدد و اولویت‌بندی دمای سی‌پی‌یو روی Settings (در خودِ  Afterburner) کلیک کنید و بعد تب Monitoring را بزنید. از اینجا منویی را خواهید دید که در آن می‌توانید روی گزینه‌هایی که دوست دارید روی هوم‌اسکرین‌تان نشان داده شوند تیک بزنید. در این منو همچنین می‌توانید چیزهایی را که می‌خواهید تقرباً بالای صفحه نمایش داده شوند نیز درگ کنید.  CPU1 temperature، CPU2 temperature و همه‌ی دماهای دیگر را به بالای نمودار درگ کنید و بعد روی گزینه‌ی OK بزنید.

 

 

 

وقتی دمای CPU را انتخاب کردید همچنین می‌توانید کادر Show in On-Screen Display را نیز تیک بزنید تا هر بار میانبر  OSD را وارد می‌کنید در گوشه‌‌ی صفحه برایتان پدیدار شود (با رفتن به تب On-Screen Display در تنظیمات Afterburner می‌توانید انتخاب کنید دوست دارید کلید میانبرتان کدام باشد).

Open Hardware Monitor

 

 

Open Hardware Monitor راه‌حلی خوب برای یکجا دریافت کردن تمامی آمار مورد نیازتان است. این ابزار در حقیقت قادر است به شما اطلاع دهد: دمای پی‌سی‌سوی شما چند است، ولتاژ‌های بکاررفته در کامپیوتر شما چه میزان است و حتی فن سیستم شما تا چه اندازه دارد با سرعت عمل می‌کند. Open Hardware Monitor در حقیقت به شما اجازه می‌دهد تا دمای هر بخش سیستم خود را تحت نظارت داشته باشید. دمای سی‌پی‌یو دستگاه خود را می‌توانید از زیر دسته‌بندی‌ای که در خودش نام مدل سی‌پی‌یوی شما را دارد پیدا کنید. در حقیقت به ازای هر تعداد هسته‌ای که پردازشگرتان دارد دما فهرست خواهد شد:

 

 

بدین‌ترتیب تمامی مانیتورهای دما روی تسک‌بارتان می‌آید. این ویژگی زمانی کاربردی‌تر می‌شود که دارید در کامپیوتر خود کارهای مهمی انجام می‌دهید که نمی‌تواند مدام از این پنجره به پنجره‌‌ی دیگر بروید تا دماها را کنترل کنید (خیلی راحت می‌توانید همه‌ی کنترل دماها را از روی تسک‌بار رصد کنید). اگر می‌خواهید دمای سی‌پی‌یو را روی تسک‌بارتان مشاهده کنید، روی خود دما راست‌کلیک کرده و گزینه‌ی Show in Tray را بزنید.

 

 

اگر این خواندن در نهایت به مخفی کردن بخش آیکون‌های اضفی ختم شد می‌توانید آن را درگ کرده به جعبه‌ی اصلی بیاندازید. این یعنی مادامیکه بتوانید تسک‌بار را ببینید همیشه برایتان قابل روئت خواهد بود.

 

 

Core Temp

 

 

اگر می‌خواهید بیشتر تمرکزتان روی خود پردازشگر باشد Core Temp بهترین گزینه برای شما خواهد بود. این ابزار هر آنچه بخواهید از پردازنده بدانید در اختیارتان قرار می‌دهد: از نام، هسته‌ای که استفاده می‌کند و -از همه مهمتر- دمای آن. حتی به شما در مورد محدودیت T Junction پردازشگرتان نیز اطلاع خواهد داد (به عنوان Tj. Max بالای دماها فهرست شده است).

 

 

اگر دوست دارید در system tray شاهد وضعیت دما باشید باید ابتدا به طور پیش‌فرض فعال شود. اگر نشده بود روی Options کلیک کنید و بعد Settings را بزنید.

 

 

روی تب Windows Taskbar کلیک کنید و بعد Enable Windows 7 Taskbar features و به همراهش Temperature را بزنید. سپس OK کنید.

 

 

Speccy

 

 

پک کامل دیگرمان Speccy است که قادر است دمای سی‌پی‌یو را در ویندوز 10 چک کند. به محض اینکه Speccy را باز می‌کنید دماهای مربوطه که ممکن است به سلامت لپ‌تاپ شما کمک کند برایتان نمایش داده خواهد شد. این ابزار همچنین برای کند و کاو اطلاعات روی سیستم‌تان نیز بسیار کاربرد خواهد داشت. اگر روی گزینه‌ی CPU در سمت چپ کلیک کنید می‌توانید اطلاعات متمرکزتری را روی پردازشگر خود بدست‌ آورید.

 

 

اگر می‌خواهید دما در کادر ظاهر شود، روی گزینه‌ی View کلیک کرده و بعد Options را بزنید.

 

 

روی System tray کلیک کرده و بعد Minimize to tray را بزنید. در ادامه Display metrics in tray را انتخاب کرده و بعد CPU را بزنید.

 

 

حالا وقتی Speccy را minimize می‌کنید می‌توانید تب‌ها را از داغ‌ترین به خنک‌ترین دما تنظیم کنید.

کمک! پردازشگرم داغ کرده

چنانچه با متودهای فوق متوجه شدید اوضاع پردازشگرتان حسابی خراب است و بدجوری داغ کرده خودتان را نبازید. راه‌حل‌های زیادی برای حل این مشکل وجود دارد.

چک کردن حرارت 

پردازشگری که در حال منفجر شدن باشد به طور حتم قابلیت این را دارد که وضعیت سفید لپ‌تاپ شما را به وضعیتی کاملاً قرمز تبدیل کند (با توجه به نقش مهمش). با این حال با استفاده از اپ‌های طرف‌سوم می‌توانید براحتی دمای CPU در ویندوز 10 را چک کرده و تضمین دهید پردازشگر در خنک‌ترین دمای ممکن کار می کند.

 

[1] عملی است که منجر به سرعت‌بخشیدن به اجزاء سخت‌افزاری کامپیوتر می‌شود. اورکلاک را عمدتاً برای پردازنده مرکزی و پردازنده گرافیکی انجام می‌دهند.

 

منبع: کی بازار (فروشگاه آنلاین نرم افزارهای اورجینال)، با دریافت انواع لایسنس‌های معتبر از تامین‌کنندگان جهانی این امکان را برای تمام کاربران فراهم آورده است تا در چند ثانیه، از خدماتی بین‌المللی لذت ببرند. در کی بازار امکان خرید لایسنس‌های اورجینال نرم افزار‌های کاربردی و امنیتی(ویندوز اورجینال، آفیس اورجینال، آنتی ویروس اورجینال، آنتی ویروس کسپرسکی، آنتی ویروس پادویش و آنتی ویروس نود 32) بصورت ارسال آنی فراهم آمده است.