کی بازار- چه چیزی لینوکس را بینظیر کرده است؟ در این خبر قرار است 11 دلیل برایتان بیاوریم که چرا باید نحوهی استفاده از این ابزار مهم را یاد بگیرید.
- تقریباً روی هر سروری مورد استفاده قرار میگیرد
لینوکس برای هر سروری ایدهآل است. لینوکس مدتهاست که به عنوان نرمافزار سرور HTTP محبوب شناخته شده و بر پایهی هستهی لینوکس ساخته شده است. کاربران سازمانی ممکن است در ایستگاههای کار ویندوزی بیشتری به سراغ ویندوز بروند چون فکر میکنند سازگاری بیشتری به آنها ارائه خواهد کرد؛ اما ادمینهای سرور به طور گستردهای در لینوکس کار میکنند. اگر میخواهید با سرورها کار کرده و آنها را درک کنید باید ابتدا درک جامعی از لینوکس داشته باشید.
- برای محیطهای توسعه بسیار استاندارد به نظر میرسد
توسعهدهندگان نیز طرفدار لینوکسند، نه تنها به خاطر سرورهای محبوب HTTPاش. شاید نیمی از این علاقمندی ناشی از سنت استفاده از آن باشد: برنامهنویسهای قدیمی کامپیوتر از سیستمهای مبتنی بر Unix استفاده میکردند. البته آن زمان جزو معدود سیستمعاملهای موجود به حساب می آمد و در محیطهای دانشگاهی نیز به محبوبیت زیادی دست یافته بود. امروزه، توسعهدهندگان مدرن هم همین کار را انجام میدهند. اما لینوکس به لطف پوستهی قدرتمندش و البته فلسفهی «هر چیزی فایل استِ» سیستمهای مبتنی بر Unix در برنامهنویسی بسیار مؤثیر عمل کرده است.
- پوسته و ترمینال بومی قدرتمندی دارد
درست مانند سایر سیستمعاملهای مبتنی بر Unix همچون macOS، تمامی توزیعهای لینوکس، پوستهی قدرتمندی دارند. این رابط متن محور که برخیاوقات بدان ترمینال میگویند نزدیکترین گزینه برای شماست تا بواسطهی آن بزرگرایانه[1] را هک کنید. در حقیقت حکم دریچهای به روح کامپیوتر شما را دارد.
- به کاربر در حل مسائل کمک میکند
روی لینوکس، کاربر میتواند مشکلات شخصیاش را حل کند. البته این میتواند یک جور ایراد هم محسوب شود زیرا این اغلب بدان معناست که کاربر باید خودش از پس چالشهایش بربیاید. با این حال، به عنوان یک ابزار آموزشی هیچ چیز بهتر از این نیست که آدم مشکلش را خودش حل کند. درست به همین روش بوده که خیلی از ما اکنون برنامهنویسی را یاد گرفتهایم. تازه با این روش میتوانید مدیریت سیستم را نیز بهتر درک کنید.
- دسترسی کاربر را به سیستمهای مهم محدود نمیکند
با شیوع استفاده از کامپیوترها، این دستگاهها محدودتر نیز شدند. هر سال، سیستمعاملهای مهم کاربر خود را به لحاظ امنیتی محدودتر میکنند. متأسفانه، حق هم دارند: تنها درصد کمی از کاربران به حد کافی دانش این را دارند که سیستم خود را مسئولانه اجرا کنند؛ پس خیلی منطقی و عاقلانه است که کاربران معمولی دسترسیشان محدود شود؛ بدینترتیب جلوی خسارات تصادفی و خطاهای قابلپیشگیری گرفته میشود. اما اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که در بخش فناوری و آیتی عاقلانه عمل میکنید، پس لینوکس میتواند آزادی که همیشه میخواستید به شما ارزانی دارد. مادامیکه از هوش خود استفاده کنید، میتوانید همهچیز را در لینوکس خراب کنید و بعد از نو بسازید.
- نسبت به سیستمهای دیگر از ثبات بیشتری برخوردار است
وقتی نیاز به اجرای سیستمی مطمئن دارید (مانند کامپیوتر کنترل ترافیک هوایی) باید آن را ساده و ماژولار بسازید. نقص در یک سیستم نباید روی سیستم دیگر تأثیر بگذارد. لینوکس درست بر پایهی همین فلسفه ساخته شده است... این نرمافزار هستهی قدرتمندی دارد؛ Unix آن از انعطافپذیری بالایی برخوردار است و کلی بستههای آزمایشی دارد که میتوانند آن را پشتیبانی کنند.
- منبع باز و رایگان است
هزینهی سیستم عامل شما خیلی هم زیاد نخواهد شد. ویندوز شاید برای لایسنس شخصی حدود 100 دلار آب بخورد اما با توجه به این قضیه که خیلی به ندرت پیش میآید اقدام به خرید سیستمعامل کنید پس خیلی هم بهتان فشار نخواهد آمد. منبع باز بودن به منزلهی ایمنتر بودن است و رایگان یعنی به طور فراگیر مورد استفاده قرار گرفتن. هر دوی این ویژگیها میتواند یک سیستمعامل را به ایدهآلترین تبدیل کند.
- امنیت بیشتری دارد
امنیت بخش اصلیِ یک محیط کاری لینوکسی است. از آنجایی که سیستم منبعباز است، کلی نگاه بر روی آن خواهد بود و مسائل امنیتیاش مدام مورد نظارت و پیگیری قرار خواهد گرفت. با تسلط لینوکس در فضای سرور، این امنیت شاید برای امنیت وب نیز لازم باشد. بنابراین، توسعهی مطمئنِ لینوکس مهمترین چیز در دنیای مدرن فناوری است. ناسلامتی بیشتر بار فناوری وب بر شانههای سرورهای امن و قابلاطمینان است.
- نسبت به هر ابزار دیگری از انعطافپذیری بیشتری برخوردار است
لینوکس میتواند در هر چیزی که بخواهید ساخته شود. بیرون از هستهی اولیهی میتوانید با اضافه کردن بستههایی برای ساخت توزیغ خود یک سیستمعامل جداگانه بسازید. اگر تصمیم به ساخت آن گرفتید میتوانید هر چیزی که دوست دارید را ایجاد کنید؛ از سرور ضدگلوله گرفته تا زیباترین ایستگاه کاری که به عمر خود دیدهاید.
10. هیچکس شما را مورد ردیابی و نظارت قرار نمیدهد مگر به اجازهی خودتان
میزان «تلهمتری» که در سیستمعاملهای مدرن رخ میدهد بسیار دلسردکننده است. لینوکس اما حاوی هیچیک از اینها نیست مگر آنکه اقدام به نصب آنها کنید. با توجه به ابعاد پایه کاربری لینوکس، خیلی کم پیش میآید بخواهند برای لینوکس اپهای ردیابی بسازند. خارج از محیط وب استانداردیزهتان، هیچ ابزار ردیابی (در سطح سیستم) به طور پیشفرض نصب نشده است. اما نمیتوان چنین ادعایی برای ویندوز یا macOS کرد.
11. میتوانید پزش را به بقیه بدهید
آیا ده دلیل مذکور باعث نمیشود بخواهید با لینوکس خود فخر بفروشید؟
[1] Mainframe
منبع: کی بازار (فروشگاه آنلاین نرم افزارهای اورجینال)، با دریافت انواع لایسنسهای معتبر از تامینکنندگان جهانی این امکان را برای تمام کاربران فراهم آورده است تا در چند ثانیه، از خدماتی بینالمللی لذت ببرند. در کی بازار امکان خرید لایسنسهای اورجینال نرم افزارهای کاربردی و امنیتی(ویندوز اورجینال، آفیس اورجینال، آنتی ویروس اورجینال، آنتی ویروس کسپرسکی، آنتی ویروس پادویش و آنتی ویروس نود 32) بصورت ارسال آنی فراهم آمده است.