کی بازار- ممکن است خیلی از شماها این را بدانید و یا شنیده باشید که اگر چیزی مجانی است پس یقیناً شما خود، حکم محصول را دارید (طعمهی تبلیغاتی هستید). این در حقیقت نشان میدهد که تمام سرویسها و کالاهای مصرفی رایگان در ازای ارائهی خدماتی بیمنت از جانب شما سودی عایدشان میشود. قدیمتر مخاطبین تبلیغات را میان برنامههای تلویزیونی میدیدند (البته هنوز هم بر همین منوال است) و در حقیقت رسانهی تلویزیون واسطهای بود بین مخاطبین و آگهیسازان؛ اما هر چه دنیا رنگ و بوی مدرنیته به خود گرفت و اینترنت پا به عرصهی وجود گذاشت، تبلیغکنندگان بیشتر توانستند بدون واسطه بر جان و قلب کاربران نفوذ کرده و به طور مجازی تمام ابعاد زندگی افراد را تحت تأثیر محصولات خود قرار دهند.
اینکه هر فردی حق دارد حریم خصوصی داشته باشد مبحث داغ و جنجالیایست که جهان رسانههای اجتماعی را احاطه کرده است. بر هیچکس پوشیده نیست که غولهای تکنولوژی همچون فیسبوک و گوگل بخش اعظم درآمدشان از طریق آگهیهای تبلیغاتی تأمین میشود. این تبلیغات درست بر مبنای فعالیتهایی که به صورت آنلاین انجام میدهیم (که پیوسته مورد نظارت قرار میگیرند) به ما ارائه میشوند. از موضعگیریهای سیاسیمان گرفته تا جایی که برای خرید آنلاین انتخاب میکنیم، همه و همه با دقت زیادی توسط این پلتفرمها آرشیو شده و سپس برای ارسال آگهیهای تبلیغاتی هدفمندشده مورد استفاده قرار میگیرند. از این رو بسیار مهم است افراد بدانند کدام شرکتها و سازمانها از همه بیشتر به اطلاعاتشان دسترسی دارند. اما باید از کجا شروع کرد؟ خوشبختانه، فیسبوک این کار را برای شما بسیار سهل کرده است.
چک کردن اینکه کدامیک از تبلیغکنندگان به اطلاعات شما بیشتر دسترسی دارند
شما از طریق چک کردن بخش تنظیمات فیسبوک میتوانید مشاهده کنید کدام تبلیغکننده اطلاعات شخصی شما را دارد. برای انجام این کار به وبسایت فیسبوک رفته، روی پیکان در بالا سمت راست کلیک کرده تا منوی دراپدان پدیدار شود. سپس روی تنظیمات کلیک کنید تا منوی تنظیمات نمایش داده شود. در سمت چپ ستونی خواهید دید که فهرستی از گزینهها را در بر دارد. به سمت پایین اسکرول کرده و سپس روی گزینهی Ads کلیک نمایید.
از آنجا به صفحهی Ad Preferences پروفایل فیسبوک هدایت خواهید شد. با زدن بر روی گزینهی Advertisers You’ve Interacted With فهرستی از تمامی شرکتهایی که با آنها ارتباط داشتهاید در اختیارتان قرار خواهد گرفت. ممکن است با دیدن نام شرکتها حسابی جا بخورید. شاید خیلی از کاربران حتی نام این شرکتها به گوششان هم نخورده باشد چه برسد به اینکه بخواهند با آنها تعامل داشته باشند. برای مثال تصویر زیر از اکانت فیسبوک شخصی من است. هیچگاه نیازی به خرید کلاه جراحی نداشتم، هیچوقت هم هوستون نبودم.
این بدین دلیل است که اخیراً فیسبوک از واسطهای به نام data brokers استفاده میکند، واسطههایی که اطلاعات کانکت شما را به شرکتها و سازمانها میفروشند. شما میتوانید شخصاً با نشانهگذاری کردن هر تبلیغکننده و کلیک کردن روی حرف X که پدیدار میشود، آگهیها را بلاک کنید. فیسبوک به طور پیشفرض تنها 12 تبلیغکننده را فهرست میکند، بنابراین فراموش نکنید برای دیدن نام سایر تبلیغکنندهها دکمهی See more را بزنید.
تمایلات تبلیغاتی (Ad Preferences) خود را تغییر دهید
در این مرحله ممکن است حس و حالهای مختلفی به شما دست دهد، تلفیقی از حس خیانت، خشم، پشیمانی.... اینها همه واکنشهای منطقیایست به تجاوزهایی که داوطلبانه به حریم خصوصی شما شده است. همهی ما وقتی در فیسبوک ثبت نام کردهایم به نوعی حریم شخصیمان را با دستان خود تقدیم این پلتفرم اجتماعی نمودیم. خوشبختانه هنوز راه چارهای هست؛ هنوز هم میشود این حجم سوء استفاده را مورد کنترل قرار داد و از شدت آن کاهید. اولین کار کلیک کردن روی بنر our Information در صفحهی Ad Preferences روی پروفایلتان است. در ادامه پنل دراپدانی برایتان نمایان خواهد شد با کلی سوئیچهای قابل تاگل. همهی این تاگل ها به طور پیشفرض روشناند. ابتدا باید آنها را به سمت "خاموش" سوئیچ کنید. وقتی تاگلها روشن میمانند به تبلیغکنندگان این اجازه داده خواهد شد تا اطلاعات شما را بر اساس اطلاعات ارائهشده در پروفایلتان پیدا و جمعآوری کنند.
سپس روی بنری تحت عنوان Ad settings کلیک کنید. در اینجا سه دکمه خواهید دید: آگهیهای تبلیغاتی مبتنی بر دادههایی از سوی شرکا، آگهیهای تبلیغاتی مبتنی بر فعالیتهایی که در فیسبوک دارید و آگهیهای تبلیغاتی که شامل رفتارهای اجتماعیتان میشود. اگر روی هر یک کلیک کنید، اطلاعاتی مفصل از هر کدام به شما ارائه میشود و شما میتوانید از این طریق با ساز و کار چنین تبلیغاتی آشنا شده و بدانید کجای این مازِ تو در تو قرار دارید. همچنین یک باکس دراپدان خواهید دید که به شما اجازه میدهد جلوی جمعآوری و استفادهی این اطلاعات را بگیرید. با این تفاسیر معلوم است که دلتان می خواهد کلک این تبلیغات را بکنید، اینطور نیست؟
بستن تبلیغات
متأسفانه، این کار امکانپذیر نیست. آب و دان فیسبوک از همین راه است و به این زودیها هم چنین روندی تغییر پیدا نخواهد کرد. برخی اوقات شایعاتی پا میگیرد مبنی بر اینکه شاید چنین خط مشی تغییر کند اما چنین چیزی بعید به نظر میآید. اگر هم این خطمشی برداشته شود یقیناً طرح دیگری روی کار خواهد آمد که بر مبنای آن، فروش اطلاعات شخصی کاربران سود بیشتری برای فیسبوک به همراه داشته باشد. با شنیدن این همه حرف تلخ شاید دیگر یک ثانیه هم نخواهید فیسبوک را تحمل کنید. اما پیش از خداحافظیتان با این شبکهی رسانهای مطمئن شوید تمامی اطلاعات مهمتان را دانلود کردهاید.
منبع: کی بازار (فروشگاه آنلاین نرم افزارهای اورجینال)، با دریافت انواع لایسنسهای معتبر از تامینکنندگان جهانی این امکان را برای تمام کاربران فراهم آورده است تا در چند ثانیه، از خدماتی بینالمللی لذت ببرند. در کی بازار امکان خرید لایسنسهای اورجینال نرم افزارهای کاربردی و امنیتی (ویندوز اورجینال، آفیس اورجینال، آنتی ویروس اورجینال، آنتی ویروس کسپرسکی، آنتی ویروس پادویش و آنتی ویروس نود 32) بصورت ارسال آنی فراهم آمده است.