کی بازار- کرومبوکها در واقع لپتاپهای سبکوزنِ ساخت شرکت گوگل می باشند که سیستمعامل کروم را اجرا میکنند. آنها عموماً به منظور استفاده حین اتصال به اینترنت طراحی شدهاند؛ این درحالیست که اکثر اپلیکیشنها و داکیومنتها در فضای ابری نگهداری میشوند.
وقتی صحبت از امنیت به میان میآید، گوگل همیشه خیالش تخت است. کرومبوکها طراحیشان از اساس بدین صورت بوده که از نهایت سطح امنیت برخوردار باشند. آنها سیستمعاملشان در مقایسه با دیگر سیستمعاملهای سنتی، بسیار ایمن و مقاوم است. بدینترتیب، کرومبوکها به هیچ آنتیویروسی نیاز ندارند چراکه سیستمعاملِ کروم قفل است که همین ویژگی میتواند با برخی خطاهای کاربری که خود به بدافزارها کمک میکند مبارزه نماید. آنها همچنین پروسهی بوتِ خود را مورد بررسی قرار میدهند (که در ادامه بدان خواهیم پرداخت).
علاوه بر این، کرومبوکها قابلیت سندباکس را نیز ارائه میدهند که تبها در مرورگر، جدا از همدیگر نگهداری میشوند. از اینها گذشته، گوگل هم دانش امنیتی بالایی داشته و هم در راستای حفظ امنیت، اقدامات و راهکارهای جداگانهای اتخاذ میکند. شما در حقیقت با داشتن کرومبوک، دستگاهی را اختیار کردهاید که نه تنها فروشش از ویندوز و مک بیشتر بوده که حتی میان مؤسسات آموزشی نیز بازاری پررونق دارد.
حال اگر بخواهیم امنیت کرومبوک ها را دو چندان کنیم چه؟
اگر بخواهید از یک کرومبوک به طور تمام و کمال استفاده کنید نیاز به یک اکانت گوگل دارید. شما میتوانید با وارد کردن یک رمزعبور بسیار قوی (هنگام لاگین شدن) سطح امنیت فایل دیجیتال خود را در آپشنها افزایش دهید. گرچه دیگر بر همه عیان است که رمزعبورهای قوی، امنیت دستگاهها را بالا میبرند اما هنوز هم با اینکه سال 2018 شده، عدهای رمزعبورشان همان 123 و چیزهایی از این دست است. اگر پروسهی احراز هویت دومرحلهای شود که کرومبوک بیش از قبل ایمنتر خواهد بود.
با در نظر گرفتن بوت، سیستمعاملِ کروم، استارتآپ سیستم را چک میکند تا مطمئن شود سیستمعامل خراب نشده باشد.
به نقل از گوگل: «هر بار که کرومبوک روشن میشود، یک عملیات خود-چک به نام Verified Boot انجام میدهد. اگر در این عملیات تشخیص داده شود که سیستم خراب شده و یا به هر شکلی آسیب دیده است، عموماً بدون هیچ زحمتی به طور خودخوش خود را تعمیر میکند؛ بدینترتیب کرومبوک درست مثل روز اول همان سیستمعامل بینقص و عالی همیشگی خود را خواهد داشت».
آپدیتها
درست مانند هر سیستمی همچون ویندوز یا لینوکس، نصب آپدیتهای موجود برای سلامت و امنیت کلی دستگاه و دادههای شما بسیار مهم است. دریافت آپدیتهای موجود روی کرومبوکها به طور اتوماتیک انجام میشود. چنانچه این آپدیتها آمادهی نصب باشند به شما اطلاع داده خواهد شد؛ بدین ترتیب بروزرسانی چیزها بسیار آسانتر انجام خواهد شد. تنها کافیست وقتی آپدیتی خود را نمایان میکند، روی دکمهی Reboot کلیک کنید. وقتی سیستم باری دیگر به حالت آنلاین بازگشت، خواهید دید که آخرین پچها را دریافت کردهاید.
شما میتوانید به طور دورهای از طریق Settings -> Menu -> About Chrome آپدیتهای جدید را چک کنید. آپدیتهای مهم که نیاز به powerwash (ریست فکتوری)دارند را میتوان در اینجا یافت. Powerwash دادهها را از دستگاه پاک میکند، آپدیتها را نصب نموده و سپس کاربران را درست به همان روزی که کرومبوک خریدند برمیگرداند. شاید به طور معمول چنین کاری برای دستگاههای قدیمی خستهکننده و پیچیده باشد؛ اما کرومبوکها همگی ابرمحور بوده و بنابراین کاربرها هیچ دادهای را از دست نخواهند داد.
حریم شخصی
با وجود اینکه گوگل برای مدل تجاریاش بسیار مورد انتقاد قرار گرفته است اما حتی همین مدلهای تجاری نیز بالاترین میزان حفاظت از حریم شخصی را ارائه می دهند. و سیستمعامل کروم آن نیز از این قاعد مستثنی نیست. با طی کردن مسیر Settings -> Advanced -> Privacy and Security شما میتوانید آپشنهایی مانند Safe Browsing و Help Improve Safe Browsing را پیدا کنید. درحالیکه کرومبوکها طراحیشان بدینگونه است که دارای امنیت درونسازهایاند اما کار از محکمکاری عیب نمیکند. شما میتوانید داخل مرورگر کروم نیز تنظیمات مشابهی را پیدا کنید.
Find my device
درست مانند گوشیها و تبلتهای اندرویدی، کاربران کرومبوکها نیز میتوانند آپشن Find my device را فعال نمایند. با استفاده از چنین قابلیتی، اگر کرومبوک شما به سرقت رفت، آن را جا گذاشتید و یا گم کردید میتوانید روی دستگاه دیگری با اکانت گوگل خود وارد شوید و به به دنبال کرومبوک شخصیتان بروید.
این ویژگی باید به طور پیشفرض فعال باشد. برای اطمینان به Settings -> Google Play Store -> Manage Android Preferences -> Google -> Security -> Find My Device نگاهی بیاندازید.
حالتِ مهمان
حالت مهمان نیز روش دیگری برای استفاده از کرومبوک است: به جای آنکه نام کاربری و رمزعبور بدهید، روی حالت مهمان کلیک کرده و جستوجو را شروع میکنید. با این کار صفحهای خلوت بدون اپ و بدون تاریخچه در اختیارتان قرار خواهد گرفت. مهمانان نه میتوانند بوکمارک اضافه کنند و نه میتوانند اپی نصب نمایند. خوبیِ این ویژگی در این است که سیستمعامل کروم هرچه رد و اثر هست را پاک خواهد کرد. در حقیقت این قابلیت نوعی حالت ناشناس گوگل کروم یا Incognito mode پیشرفته به حساب میآید.
منبع: کی بازار (فروشگاه آنلاین نرم افزارهای اورجینال)، با دریافت انواع لایسنسهای معتبر از تامینکنندگان جهانی این امکان را برای تمام کاربران فراهم آورده است تا در چند ثانیه، از خدماتی بینالمللی لذت ببرند. در کی بازار امکان خرید لایسنسهای اورجینال نرم افزارهای کاربردی و امنیتی (ویندوز اورجینال، آفیس اورجینال، آنتی ویروس اورجینال، آنتی ویروس کسپرسکی، آنتی ویروس پادویش و آنتی ویروس نود 32) بصورت ارسال آنی فراهم آمده است.