روابط عمومی شرکت ایدکو (توزیع کننده محصولات کسپرسکی در ایران)،پس از حملات گسترده ای که در دو ماه گذشته شاهد آن ها بودیم و توانست کاربران بسیاری را بترساند و آن ها را هوشیار سازد؛ به تازگی گونه ای از بدافزارها نمایان شد که قربانیان را تحت فشار قرار می دهد و به نوعی احساسات آن ها را جریحه دار و آن ها را شدیدا تحت تاثیر خود قرار می دهد. این بدافزار که LeakerLocker نام دارد، قربانیان را به پخش کردن عکس های خصوصی، پیام ها و هیستوری بروزر آن ها تهدید می کند. به راستی که شرایط سختی است!
LeakerLocker برخلاف دیگر باج افزارهای متداولی که امروزه به کرات آن ها را مشاهده می کنیم، به هیچ وجه دستگاه قربانی را رمزنگاری نمی کند و تنها صفحه ی تماس های شما را در تلفن های هوشمند قفل کرده و مدعی می شود که از تمامی اطلاعات حساس موجود در تلفن شما یک نسخه ی بک آپ گرفته شده و برای شما هیچ راهی وجود نخواهد داشت. پس از آن شما را تهدید می کند که همه چیز را راجع به شما می داند و در صورت نپرداختن باج به مبلغ 50 دلار همه ی این اطلاعات را در اختیار مخاطبین شما قرار می دهد.
محققان در شرکت امنیتی McAfee باج افزار LeakerLocker را حداقل در دو اپلیکیشن به نامهایBooster & Cleaner Pro و Wallpapers Blur HD در گوگل پلی مشاهده کردند که هردوی آنها هزاران بار دانلود شده بودند. به منظور حفظ ظاهری برنامه های مخرب، این باج افزار در ابتدا شامل هیچ گونه پیلود مخربی نیست و ظاهر بسیار معمولی دارد و همانند دیگر برنامه های قانونی و مشروع به نظر می رسد.
اما در زمانی که کاربر آن را بر روی سیستم خود نصب می کند، این اپلیکیشن ها کدهای مخرب را از سرور command-and-control لود می کند که این کدها به اپلیکیشن دستور میدهد تا شمار زیادی از اطلاعات حساس از تلفن قربانی جمع آوری شود. کاربر در این لحظه از هیچ چیز خبر ندارد و هنگام نصب این اپلیکیشن ها، مجرمان مجوزهای غیر ضروری برای آن ها صادر کرده اند.
پس از گذشت این مرحله باج افزار صفحه ی اصلی دستگاه اندرویدی قربانی را قفل کرده و پیامی را نمایان می کند که نشانگر به سرقت رفتن اطلاعات است. در این پیام چگونگی پرداخت باج و اخطارهای لازم در مورد نپرداختن آن نیز نمایان می گردد.
باج افزار متن زیر را برای قربانیان نمایش می دهد:
"تمامی اطلاعات شما از تلفن هوشمندتان به ابر (Cloud) امن ما منتقل شده است. در کمتر از 72 ساعت این اطلاعات به تمامی لیست مخاطبین شما که در گوشی شما ذخیره شده بودند ارسال خواهد شد. به منظور جلوگیری از ارسال شدن این اطلاعات، شما باید مبلغ ناچیز 50 دلار (38 پوند) را پرداخت کنید. در نظر داشته باشید که هیچ راهی برای حذف اطلاعات شما از ابر امن ما وجود ندارد، مگر اینکه مبلغ باج را بپردازید. خاموش کردن و یا از بین بردن تلفن هوشمند شما هیچ تاثیری بر روی اطلاعات ذخیره شده ی شما بر روی ابر ما نخواهد گذاشت".
همچنین این باج افزار مدعی شده است که یک بک آپ از تمامی اطلاعات شما تهیه کرده است که شامل عکس های شخصی، شماره تلفنهای مخاطبین، پیامک ها، تماس ها، موقعیتهای GPS شما و هیستوری یا همان تاریخچه ی بروزر شما است. محققین امنیتی بر این باور هستند که مقدار اندکی از اطلاعات قربانیان توسط این باج افزار ذخیره می شود.
محققین همین طور دریافتند که LeakerLocker می تواند آدرس ایمیل قربانی، لیست مخاطبین را به صورت رندوم، هیستوری بروزر، برخی از مسیج ها و تماس ها و البته بعضی از اطلاعات کاربران را بخواند و از طریق دوربین تلفن هوشمند به عکس گرفتن بپردازد.
جالب است که تمامی اطلاعات از جانب مجرمان به صورت رندوم انتخاب می شوند و پس از آن بر روی صفحه نمایش دستگاه قربانی ظاهر می گردند. اگر شما قربانی باشید چنین چیزی را باور نخواهید کرد؟ بله همه چیز به اندازه ی کافی طبیعی است که قربانی به راحتی فریب مجرمان را بخورد و همه چیز را باور کند.
طبق گزارش های متعدد به نظر می رسد که این دو اپلیکیشن از روی گوگل پلی توسط گوگل حذف شده اند. اما از مجرمان انتظار می رود که قابلیت های این اپلیکیشن را به اپلیکیشن دیگری منتقل کنند. پس خیلی خاطر جمع نباشید و موارد امنیتی را اعمال کنید.
رعایت موارد امنیتی
1.در صورتی که شما هر یک از اپلیکیشن های فوق را بر روی دستگاه خود نصب کرده اید، فورا آن را از روی دستگاه خود پاک کنید.
2. اگر که قربانی این باج افزار شده اید به هیچ وجه نگران لو رفتن اطلاعات شخصی و عکس های خود نباشید. قصد این باج افزار تنها ترساندن شما و گرفتن باج است و هرگز آن ها را پخش نخواهد کرد.
3. به هیچ وجه باج را به مجرمان پرداخت نکنید! با پرداخت آن مجرمان را برای اعمال حملات مشابه تشویق می کنید و در عین حال هیچ تضمینی برای بازگشت اطلاعات به سرقت رفته ی شما توسط آن ها وجود نخواهد داشت.
4. از یک راهکار امنیتی مناسب استفاده کنید. اینترنت سکیوریتی کسپرسکی برای اندروید تمام فعالیت های مخرب را تشخیص داده و از ورود آن ها به دستگاه شما جلوگیری می کند و به شما اخطار لازم در مورد آن اپلیکیشن را می دهد.
منبع: کسپرسکی آنلاین(ایدکو)
* کسپرسکی اسم یکی از بزرگترین شرکتهای امنیتی و سازنده آنتی ویروس است که برخی از کاربران اشتباهاً این شرکت و محصولات آنتی ویروس آن را با عناوینی نظیر کسپرسکای،کاسپرسکی، کسپراسکی، کسپراسکای، و یا کاسپراسکای نیز میشناسد. همچنین لازم به ذکر است مدیرعامل این شرکت نیز یوجین کسپرسکي نام دارد.